Hvordan kan man bli en astronaut?

Astronaut høres ut som et spennende yrke for de fleste, og mange har nok drømt om å få se hva som virkelig er der ute når vi kikker opp på nattehimmelen. De mest synlige og kjente aktivitetene for en astronaut er de som tar sted i rommet, men de fleste karrierer utspiller seg på Jorden, til trening og ulike prosjekter.

Så hva skal egentlig til for å bli en av astronautene? Veien dit er lang og hard. I Apollo_11dag har enda ingen nordmenn noensinne blitt tatt ut som en astronaut, og i hele Skandinavia er det kun én som har klart å komme seg ut i rommet – Christer Fuglesang.

Som en europeer må vi fullføre treningen vår hos European Space Agency. Men det finnes ingen skole eller utdanning man kan ta; de leter etter de beste folkene med nyttige kvalifikasjoner og endte utdanninger, for å ta dem inn å trene dem opp. Det å trene en astronaut er en stor investering for ESA, den er både lang og dyr, og derfor er det kun noen få av alle dem som søker som kommer inn.

Astronauter som blir plukket ut av ESA er først valgt av en ESA medlemsstat, før de til slutt kommer inn under vingen hos den store romstasjonen. Man må være mellom 27 og 37 år, og ha en høyde fra 153 til 190 centimeter. I tillegg må man snakke og skrive flytende engelsk, og ha en universitetsgrad innen naturvitenskap, ingeniørfeltet eller medisin. Det er også et krav å ha minst tre års erfaring etter utdanning i et relatert felt, og det er veldig positivt om man har noen form for flyveerfaring. Ulike tester blir utført under treningen, som sentrifuger, roterende stoler, trykkamre og ulike luftfartøy. Under treningen blir kroppen utsatt for en hel del stress, og derfor er god helse og fysisk utholdenhet viktige egenskaper.

Man må regne en årrekke forberedelse, etterfulgt av flere år med trening, før målet om å bli en astronaut er oppnådd. Men husk, ingen nordmenn har enda hatt æren av å være en astronaut: kanskje du blir den første?