Verdensberømte astronauter

Kan du navnet på de mest kjente astronautene? Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Colins ringer nok en bjelle, ettersom de var del av romferden Apollo 11, 20. juli i 1969. Av disse gikk Armstrong og Aldrin ned på måneoverflaten, i den rekkefølgen.

“Et lite skritt for mannen, men et kjempesprang for menneskeheten”, er den verdenberømte setningen Armstong sa da han tok det første steget ned på månen. Et krater i nærheten av landingsområdet er oppkalt etter ham.

I nyere tid er Scott Kelly et kjent navn fra romfart i USA. Den 21. januar 2016 markerte han sin 300. dag på ISS (International Space Shuttle), og NASA-astronauten skal være der et helt år. Allerede har han slått rekorden til alle amerikanNeil_Armstrong_in_suitske astronauter før han, og etter en endt tur vil han til sammen ha nesten 600 dager i rommet. Likevel er det russerne som ligger på topplisten: Gennady Padalka har oppholdt seg lengst i rommet, forbløffende 878 dager, og bak han kommer Sergei K. Krikalev, som har en sum på 803 dager, 9 timer, and 39 minutter.

Allikevel var de første i rommet ikke mennesker, men dyr. Russland var først ute, med hunden Laika som de sendte ut i rommet i 1959. Like etter kom amerikanerne med sjimpansen Ham i 1961, som de sendte opp i verdensrommet – og i motsetning til russernes Laika, klarte de å få Ham trygt hjem igjen etter ferden.

I 2006 kunne vi nordmenn også være stolte over å sende opp den første astronauten fra Skandinavia, nemlig svenske Christer Fuglesang. Han har deltatt på to romferge ekspedisjoner og fem romferder, og er den første personen utenfor USA og Russland som har deltatt på mer enn tre romferder. I september 2015 dro den første dansken opp i verdensrommet, og Andreas Mogensen er den første astronauten fra Danmark.