Hvordan ta magiske fotografier av stjernehimmelen?

Fotografi og astronomi

Du har helt sikkert sett mange vakre bilder av den magiske nattehimmelen, som for eksempel tepper av stjerner, eller noe som ligner på en roterende verden. Hvordan gjør de dette? Trenger man å være ordentlig proff for å skape et slikt Kepler_bkgd.smbilde? Svaret er nei, og det å fange en vakker stjernehimmel er lettere enn du kanskje tror. Gjennom programmer som Stellarium og Darkskyfinder.org kan man sjekke værforholdene, månesyklusen, lysforurensning og lignende hvor man ønsker å ta bilder fra. Den beste tiden å fange magiske bilder på er fra juni til oktober, når Melkeveien er ekstra pulserende – noe enhver person med greie på astronomi vet.

Dersom det er fullmåne, eller til og med halvmåne, blir ikke bildene like magiske. Lyset fra månen fjerner mye av det man egentlig kan få med, og det samme gjelder for alle typer lys som kan forstyrre bildet. Det beste stedet å utføre nattfotografi av stjernehimmelen er ute i naturen, langt borte fra kunstig lys.

Kamera og innstillinger

Man trenger tre ting for å få de beste bildene av stjernene:

  • Speilreflekskamera
  • Fisheye-objektiv (for de videste vinklene av himmelen)
  • Et tripodstativ (for bedre stabilitet over lengre tid)

Dersom man ikke har en tripod, kan man finne et annet objekt å støtte kameraet på. Man behøver i teorien ikke et fisheye-objektiv heller, det gir bare enda mer fantastiske bilder.

Det viktigste er at du kan stille kameraet på lang lukkertid. Standard lukkertid er 25 sekunder, med en blenderåpning på 2.8, og ISO-innstillinger på 1600. Det gir deg et flott bilde. Dersom man ønsker en roterende himmel, må man skyve lukkertiden over 25 sekunder – her er det bare å prøve seg frem. En annen god innstilling er 30 sekunder på f/4 med ISO på 1600, dersom kameraet ditt ikke åpner objektivet på f/2.8.

Lykke til!