Hvordan spiser, sover og lever man i rommet?

Ombord på romferger i dag er livet veldig annerledes enn for femti år siden – og det blir mer og mer likt livet vårt på Jorden. I begynnelsen av romseilingen, måtte astronautene bruke sugerør for å få i seg dehydrert, gelelignende mat ut av tuber. Nå har de tilgang på mye av den vanlige maten de er vant med hjemmefra, men mat og drikke må fortsatt pakkes som dehydrert pulver for å overkomme gravitasjonen, hvis ikke ville det ha seilt rundt omkring. Astronautene må også legge til vann i de ulike drikkene gjennom et spesielt rør før de kan ta seg en slurk. Kjøtt må gjennomgå en strålebehandling for å kunne oppbevares lenger. Vanligvis spiser astronauter tre måltider daglig, samt mellommåltider om de ønsker det. Maten de får i seg er næringsrik, og trening er selvfølgelig en del av rutinen ettersom de spiser like mye som de gjør på Jorden.

Mens vi kan nyte lange, varme dusjer hver dag, tar en dusj på romfergen både mye anstrengelse og riktig lang tid, og derfor prioriteres heller svampebad enn en dusj. De har selvfølgelig tilgang til såpe og andre hygieneartikler, og holder seg rene ombord på fergen.

De daglige rutinene er mye av de samme – men hva med natten? Hvordan sover astronautene? For å unnslippe å dunke borti ting og sveve rundt i rommet mens man tar seg en lur, finnes det soveposer som er hektet fast til veggen. Inni dem kan astronautene fS73-20236å følelsen av å kunne legge seg ned. Noen steder er det mer enn 16 solnedganger i løpet av 24 timer, noe som gjør at astronautene må legge opp sin egen soveplan og ha muligheten til å blokkere lyset utenfra når de skal sove. På den internasjonale romstasjonen (ISS), sover mesteparten av astronautene i deres egne små kabiner. Der finnes en leselampe, en hylle og et skrivebord, i tillegg til at man kan høre på musikk eller bruke en laptop. Alle sovekvarterer har god ventilasjon, for å gi astronautene nok oksygen når de sover.