Finnes det liv der ute?

Et av de største mysteriene vi enda ikke har helt funnet stødige bevis på, er om det finnes liv på andre planeter. Vi har hørt om teorier som omfatter alt fra grønne menn og knøttsmå livsformer som organismer, og i en årrekke har Mars vært det store forskningsområdet for utenomjordisk liv. Mars er rundt halvparten så stor som Jorden, og det har blitt funnet vann i solid form eller i form av damp. Temperaturen er for lav, og avtrykket i atmosfæren for liten til å holde på flytende vann. Likevel finnes det nå store bevis for at det en gang i tiden fantes liv på Mars, og ivrigheten er stor for å finne ut hva som har skjedd, og hva som vil skje, på Mars.

Første gang et romskip fra Jorden landet på Mars var i 1976. Man utførte en rekke eksperimenter, men ingenting tydet på liv der oppe. Optimistiske forskere har likevel stått på sine teorier om at Mars kan inneholde, eller har inneholdt, livsformer, og at de har forsvunnet etterhvert som atmosfæren har blitt tynnere og beskyttelsen mot solens ultrafiolette stråling er blitt utilgjengelig.

De siste årene har Mars Express Orbit finnet metan i Mars atmosfære. Mars Odyssey Orbit har også oppdagPathfinder01et en stor menge hydrogen på overflater av Mars, noe som tyder på at det har vært is der. NASAs neste oppdrag er Mars Rover Mission, som skal skytes opp i 2020. Det skal letes etter bevis på tidligere liv, og samles prøver som skal tas tilbake til Jorden. NASA håper også å ta astronauter der innen 2030, for å lete etter liv på planeten.

Men hva om all denne tiden har vært bortkastet – finnes det noen andre kandidater der ute? Svaret er ja og allerede i 2022 skal NASA skyte opp en romferge for å finne ut om månen er beboelig eller ikke. Europa er en måne av planeten Jupiter, og mange antatte elementer, som is og vann, håpes på å bli funnet der.

Spørsmålet er ikke om, men når, det blir funnet liv på andre planeter.